Select Page

Boek over 44 jaar Theater aan de Parade

Met veel trots presenteer ik een boek waar ik met een sterk team met heel veel plezier aan gewerkt heb. Theater aan de Parade opende in 1976 en sloot haar deuren na de zomer van 2020. Dat is 44 jaar theatergeschiedenis. Op een scharniermoment in de tijd en met de realisatie van een nieuw Theater aan de Parade in het vooruitzicht, reflecteren 44 ‘boegbeelden’ over dat tijdperk. Van Youp van ’t Hek tot Loïs van de Ven en van Eric Vloeimans tot Gé van Berkel. Van Opera Zuid tot Anita Maas: van opera tot Oeteldonk.

Boegbeelden
Op verzoek van Theater aan de Parade-directeur Alex Kühne ging ik samen met Renate van Stiphout (vormgeving) en Jasper Loeffen (fotografie) aan de slag. Eric Alink schreef een inleidende column. Het resultaat is een reeks van 44 interviews: portretten van 44 levende boegbeelden die in die 44 jaar op enige manier met het theater verbonden zijn. Geen complete geschiedschrijving, maar een kleurrijk palet aan warme, ontroerende, grappige en soms kritische verhalen over die 44 jaar. Het gezelschap dat aan het woord komt is net zo divers als de geschiedenis en programmering van het theater. In de hoop dat we daarmee recht doen aan een theater dat voor heel veel mensen heel veel betekende.

Menselijk beeld
De 44 leveren een bonte verzameling persoonlijke herinneringen, beschouwingen, meningen en emoties op. Zij nemen ons mee naar verleden, heden en toekomst en vertellen wat Theater aan de Parade voor hun betekent. Een menselijk beeld, vaak met veel liefde en betrokkenheid. In de verhalen lees je vooral betrokkenheid bij wat voor veel Bosschenaren onmiskenbaar hùn theater was. Een gebouw op een markante plaats in de stad waar veel mensen geschiedenis hebben liggen. En waar wij als theater aan de toekomst van het nieuwe stadstheater aan bouwen.

Verkrijgbaar
Het boek is verkrijgbaar via de website van de Bossche boekhandel Heinen: www.heinen.nl. De winkelprijs is 15 euro.